Den 55 a 56

Činnosti 

  • Nové formy pro odlévání plechů paluby.
  • Dokončení několika detailů.
   Jak to tak vypadá, budou následující popisy kapku zmatené, protože se začínají některé činnosti prolínat (než něco uschne, tak se dělá něco jiného). V rámci možností se však pokusím seskupit činnosti dle logické návaznosti, případně sdružit několik dní dohromady.

Když jsem psal v minulém díle, že příště si udělám rámeček z lišt, netušil jsem, že to bude tak brzy 🙂. 

Rámečky jsem vyrobil rovnou čtyři (z lišt 5x2), ale nakonec jsem na nové formy použil pouze dva.


Na obrázku je držák na kelímek k míchání epoxidu. Po dvou pokusech mám konečně postup, který je, i s mýma rukama, opakovatelný:
  • Po zelenou rysku na kelímku (13 ml) naleju pryskyřici.
  • Protože mám ve sklepě pěknou zimu (15 st.), pryskyřici v kelímku zahřívám horkovzdušnou pistolí do tekuta (stejnýmj způsobem si pomáhám i při jejím nalévání).
  • Do kelímku přidám 10 kapek barevného pigmentu (hnědý), aby to při případném oprýsknutí barvy vypadalo jako rez.
  • Pořádně zamíchám, případně opět dodám teplo z pistole. Ke konci nemíchám moc zuřivě a spíš se snažím, aby případné vzduchové bublinky vyprchaly.
  • Natáhnu do stříkačky 1 ml tužidla (správně je 0.91 ml), pokud dáte víc, bude výsledná barva hodně do modra.
  • Přidám tužidlo do kelímku a důkladně promíchám, raději teď nezahřívám, kouří to samo...
  • Zatímco nechám lepidlo odstát, nahřeju formy tak, aby byly příjemně teplé.
  • Naleju epoxid do formy, nosníkem rozpatlám po její ploše, občas přihřeji pistolí, nespěchám, dám šanci bublinkám vyprchat. Když je všechno tak akorát, nechám formu i 10 minut v klidu.
  • Ohnu po délce plastovou fólii (z přední strany nějakého manuálu), opatrně ji položím doprostřed formy a pomalu ji narovnávám tak, aby před sebou vytlačovala vzduch. Pak na formu položím dva rovné kousky dřeva či plechu a zatížím nějakým železem.
Formy překryté fólií, kouskem lamina a zatížené tím, co bylo zrovna po ruce.

O 24 hodin později... Z pravé formy je už sloupnutá fólie (jde to velice lehce). To hnědé je epoxid, koukám, že množství jsem zrovna neodhadl a kapku ho přeteklo, ale nevadí, na funkci to nemá vliv.

Vyjmutí odlitku z formy. Pomáhám si šroubovákem, potom špicí z kola. Problematický je akorát přebytečný epoxid, který drží na rámečku a je potřeba ho v těchto místech opatrně naříznout.

U podobných forem by asi nebylo na škodu odlít dokola žlábek na přebytečnou hmotu.

Tak a je to venku. Oba jsou v pořádku, forma i odlitek.

Ještě detail...

Podařilo se mi dokončit některé detaily a lavičky dostaly zelený nátěr.

Po několikerém dotazu rejpalů (dcera, druhá dcera, manželka a její matka, a jim podobní... ještě že kocour neumí mluvit a pes mi do modelaření nekecá) jsem se rozhodl vyrobit dveře do kormidelny otevírací. Po několikerých neúspěšných pokusech (panty z brýlí jsou moc velké, trubičku z injekční jehly neumím spájet, a pod.) se mi podařilo vyrobit panty z dutinek, které (snad) používají elektrikáři a z proužku měděného plíšku. Dutinky a protikusy pantů jsou položeny mezi dveřmi. Čepy budou ze špendlíků.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pilot 24 - Dokumentace

Úvod

Pilot 24 - Opravdu naposled?