Úvod

Ve fázi hledání vhodného prvního modelu pro opětovné vkročení do lodního modelářství (po 15 letech) jsem dostal jako odměnu za nějakou IT službu (platby v dutých mírách od jisté doby zásadně neberu) stavebnici člunu lodivodské služby Pilot 24 od firmy Igra. Pro zajímavost: na krabici je razítko výroby 1984 a cena 124,-.

Byl jsem požádán o napsání krátké reportáže o postupu stavby. Protože sám takové články rád čtu, a žádný jsem ještě nenapsal, beru to jako možnost splatit v této oblasti svůj dluh. Inspirací mi byl článek Jak se staví Artur od Anteho.




O stavebnici

Jak jsem napsal výše, stavebnici vyrobila firma Igra v roce 1984 a podle sdělení výrobce zamýšlí výrobu obnovit.

Popis stavebnice

Stavebnice modelu polského člunu lodivodské služby pro pohon elektromotorem s možností ovládání RC aparaturou pro pokročilé modeláře.

Technická data
Měřítko 1:30
Délka510 mm
Výška470 mm
Šiřka130 mm
Pohonel. motor Igla Gonio 4.5V

Obrázky

Pro ilustraci uvádím pár obrázku stavebnice a jejího obsahu.


Poměrně dosti amortizovaná krabice, na které lze i po předchozím face-liftu v PSP nalézt stopy bezmála 20 letého skladování na půdě venkovského domu.

Prý na ní spala kočka...

Po otevření je cítit (pro vás pouze zprostředkovaně) pach staré skříně.

Jednotlivé díly jsou překvapivě v dobrém stavu. Pouze jeden překližkový díl je mírně zkroucen, jak byl v krabici podložen špulkou s režnou nití. Bílé něco v čem jsou zavinuty lišty je síť ze záclonoviny a slouží k výrobě oděrek (nárazníků) umístěných na přídi a na zádi lodi.

Generální plán lodi. Tvary žeber nejsou na žádném plánu uvedeny, proto jsem si pro každý případ nechal zkopíroval nářezové plány.

Na tomto plánu je patrné, že v lodi není místa nazbyt. Povšimněte si také konstrukčního řešení pohonu, kdy bylo potřeba zajistit vodorovnou polohu osy lodního šroubu a kde by motor při použití přímé spojky nebylo možné uložit tak nízko ke kýlu.

Šepleť z igelitového sáčku přiloženého ke stavebnici. Všimněte si ozubených kol, které slouží jako převodovka a jedno z nich také jako brzda-cvrček lodního kormidla.

Kancelářské sponky slouží jako kontakty k připojení ploché baterie. Nad přiloženýma gumičkama jsem zprvu ohrnoval nosem, ale při stavbě trupu mi přišly vhod a litoval jsem, že jich není víc.

Tmavý obdélník vlevo dole je mosazný plech.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pilot 24 - Dokumentace

Pilot 24 - Opravdu naposled?