Den 44

Činnosti 

  • Lakování trupu.

Tak a je tady třetí maturita (plaňkování trupu, laminování, lakování).

Pokud jsou na trupu ještě nějaké nedostatky, přivírám oči a modlím se, ať to lak překryje, ale nebudu se s nějakým tmelením trápit do jara. Jak říká děda, v průměru je to dobré 🙂


Průběh lakování jsem nefotil, neboť to i bez foťáku bylo celkem náročné. Nejtěžší je mi jevilo odhadnutí okamžiku, kdy je nanesená vrstva barvy již tak silná, že se slije, ale ještě nestéká.

Pokud se neslije, tak je drsná a moc se neleskne. Pokud stéká, je to totálně v pytli a nějaké utírání a dolakovávání je pěkná nimračka. Kolikrát je jednodušší to nechat zaschnout, odbrousit dotyčkou kapku a znova nalakovat.

Nedopatřením jsem nastříkal také kormidlo na oranžovo (má být stejné barvy jako trup pod čarou ponoru). Na něm jsem pak vyzkoušel, jestli lze použít zelená leštící pasta k vyleštění matných míst. Kupodivu to lze a vypadá to výborně. Mohlo by se to později hodit.

Pohled na zalakovaný otvor pro kotvu.

Nějakou dobu jsem přemýšlel, jak označit čáru ponoru. Nakonec jsem ustavil loď na stojánek, příčně jsem ji vyvážil (papírky pod nožkami stojánku) a podélně nastavil rozdíl mezi výškou přídě a zádě na hodnotu odměřenou z výkresu (posouváním ve stojánku). Potom jsem pomocí přípravku orýsoval trup.

Přípravek k orýsování trupu a jeho použití, komentářů netřeba.
Polohu čáry jsem odvodil od polohy osy lodního hřídele.

Narýsovaná čára ponoru.

Kolem čáry jsem nalepil pásku Omnifilm, šla krásně tvarovat v obloucích, akorát na zádí jsem ji musel pomoci nastřihnutím. Pak jsem pásku domaskoval ještě desítkami malých maskovacích papírových pásek (omnifilm je děravý a protekl by) a zaroveň dolepil papírovou sukýnku pro skrytí trupu nad čarou ponoru.

Bohužel mě nenapadlo pořídit foto 😕

Zároveň s trupem jsem nastříkal i vnitřek kormidelny, který jsem měl již dotmelen a vybroušen.

Takto vypadá trup po nástřiku.

Subjektivně se mi zdá, že zelená barva má podstatně horší krycí schopnost, zcela určitě déle schne a nezdá se mi zrovna odolná. No, naštěstí je pod ní ta oranžová. V nejhorším zelenou odbrousím a použiji jinou značku barvy. Abych se přiznal, v tomto mám trochu chaos a je taky docela možné, že problém je způsoben tím, že oranžová je (asi) akrylátová a zelená (asi) acetonová, alespoň soudím podle čuchu. No a tyto barvy na sobě prostě nedrží.

Ne zcela perfektní oblouk, doufám, že se mi jej podaří skrýt pod černou linku, kterou chci nakreslit na čáře ponoru.

Odštípnutý kousek oranžového laku jsem způsobil neopatrnou manipulací s nůžkami, ale snad se mi to podaří vyspravit. Možná také barva moc nedrží proto, že zrovna pod ní je jen tmel, ale není tam základová barva. Příště budu chytřejší.

Všimněte si také lepidla, které zůstalo po lepicí pásce (obrázek musíte zvětšit). Naštěstí šlo odstranit jemným hadříkem namočeným v technickém benzínu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pilot 24 - Dokumentace

Úvod

Pilot 24 - Opravdu naposled?