Den 43

Činnosti 

  • Rámy oken kormidelny.
Protože jsem se již napevno rozhodl vyrobit Pilota s pořadovým číslem 25, bylo potřeba vyrobit okenní rámy. Je ale také možné, že stejná okna měl i Pilot 24 a kvůli zjednodušení stavebnice jsou v návodu uvedeny pouze hranaté otvory. Navíc jsem okenními rámy zamaskoval neuměle vyřezané původní otvory pro okna.

Po rámech mě ještě bude čekat horor s výrobou skel. Na ty bych chtěl použít plexisklo z krabiček na CD.

Po chvilce experimentování jsem si vyrobil tento přípravek, který slouží k ohýbání proužků plastu do potřebného tvaru.

Kovový rámeček má rozměry 15x15 mm a je z hliníkového profilu bývalé televizní antény. K destičce je přilepen epoxidem. Dřevěný špalík zabraňuje prohnutí zadní stěny při ohýbání a také jejímu nechtěnému nahřívání.

Plastový proužek má šířku 5 mm (není kritické, neboť jej později zbrousím na správný rozměr) a délku 61 mm (ta je určena experimentálně a je třeba ji dodržet, neboť u kratší vznikne mezera a delší se špatně finalizuje, neboť se konce přes sebe nedají přehnout.

Postup výroby: vložit pásek do přípravku, nahřát jednu půlku opalovací pistolí a (nejlépe něčím rovným, kovovým) ohnout první a případně i druhý ohyb. Stejně postupovat na druhé straně.

Tak, a je to. Rámy jsem vlepil sekundovým lepidlem a to s malým vnitřním přesahem, který po vytmelení rožků a spár zabrousím do roviny.
Ačkoliv to vypadá jako hračka, zmetkovitost byla 50%, byť se mi podařilo z některých zmetků vyrobit boční okna trojúhelníkového tvaru.

Na obrázku jsou potřebné pomůcky, za zmínku snad stojí akorát dva soustužnické nože, které mi sloužily jako příložka (viz. také předchozí obrázek) a dřevěná kostička (na obrázku vedle nožů a hromádky zmetků), kterou jsem původně používal jako šablonu místo hlinikového rámečku (neříkám, že neumím vyrobit dřevěnou kostičku s přesnými a stejnými rozměry, ale uřezat kousek hliníkového profilu mi připadalo podstatně jednodušší).

Destička tl. 1 mm s nápisem Hlavní vypínač sloužila jako zdroj materiálu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pilot 24 - Dokumentace

Úvod

Pilot 24 - Opravdu naposled?