Den 35 až 38

Činnosti 

  • Broušení
  • Tmelení
  • Broušení
  • Tmelení...a furt kolem dokola...
Teď tedy nastala šance skrýt nedokonalosti pod milosrdný závoj tmelu a barvy...

V následujících fázích budu používat Extra jemný tmel pro finální tmelení (plechovečka) a Základní barvu s plničem (šedý sprej a smirkové papíry různých zrnitostí, zejména 180 (pro hrubý tvar) a 400 pro finální vybroušení základní barvy s plničem.

Oranžovou barvy chci použít na trup a nástavby, červenou na trup pod čarou ponoru, ale mám v rezervě tmavě zelenou, kterou použiji na zábradlí. Možná by byla pěkná také pod čarou ponoru. Uvidím.

Tento snímek trochu předbíhá, ale logicky spíš patří zde. Ukazuje stanoviště brusiče. Největší vychytávkou je víko ze sporáku, do kterého stéká voda a neznečišťuje okolí.

Pro broušení pod vodou se používají brusné papíry (nikoliv plátna).

Jo, a pokud si dáte do kýblíku horkou vodu, tak to tak nestudí 🙂... a pokud si myslíte (jako já donedávna), že pod vodou znamená skutečně pod vodou, tak je to tak, že se šmirgl dosti často namáčí do vody a odbroušené částečky jej potom nezanáší. Vydrží pak mnohem déle.

Tak a je vybroušeno. Sám jsem koukal, jak 400 smirek navlhčený vodou vyleští plnič. Trup působí, jako by byl vyroben z plastu.
Na práci bylo nepříjemné, že po nastříkání trupu plničem vykoukly ledajaké nerovnosti. Nejhorší byly ty velké, které vyniknou až na hladkém trupu při pohledu proti světlu. Odlesky pak ukážou nepravidelnosti v křivce trupu. Bohužel se mi některé už nepodařilo odstranit. Snad pětkrát jsem si myslel, že je hotovo, ale znova a znova bylo co dolaďovat.

Příště vyzkouším trup tmelit a brousit na hotovo před laminováním, a pak to jenom líznu základovkou s plničem. Takto jsem už nemohl odebírat mnoho materiálu, abych neprobrousil laminát. Takže nějaká makronerovnost tam už zůstala.

Tmelení vnitřní části oblouku přídě.

Nástřik nástaveb, některé části jsou zamaskovány páskou.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pilot 24 - Dokumentace

Úvod

Pilot 24 - Opravdu naposled?