Den 14

Činnosti 

  • Umístění kormidla je vyřešeno, posunul jsem jej kousek dozadu, zkrátil lodní šroub a o kousek i pouzdro lodního hřídele.
  • Už mám doma regulátor, na radu zkušenějších jsem sáhl hlouběji do peněženky a pořídil něco trvanlivějšího. Uvidíme... Při placení mě vzal prodavač kolem ramen se slovy: Víš Pavlíku, vzhledem k mému věku ti na něj můžu dát s klidem doživotní záruku 😁
  • Lodní trup je vybroušen, zbývá vymyslet upevnění serva kormidla, regulátoru otáček, přijímače a zdroje.

Lodní šroub jsem zkrátil obroušením.
Hloubku závitu pro hřídel jsem změřil, ale mohl jsem tušit, že se za ní skrývá ještě dutina (viz. obrázek). Nevadí, jak budu něco lepit, zakápnu to epoxidem.

Kormidlo je sestaveno ze 4 překližkových dílů, hřídele a napájeného plechového dorazu. Kdybych to tušil, tak jsem kormidlo udělal pouze ze dvou částí a potřebnou drážku vybrousil. No, už je to nahrubo hotovo a slepeno epoxidem.

Doraz z mosazného plechu jsem vyrobil o kus větší a teprve po připájení vybrousil jak bylo třeba. Pro pájení používám pájecí vodu, spoj prohřeji trafopájkou a cín přikládám k dílům, nikoli k hrotu pájky. Tím je zaručeno, že díly mají potřebnou teplotu a spoj je kvalitní.

Na posuvce je položen kousek (2 mm délky) odřezaného pouzdra lodního hřídele. Řezal jsem Dremelem s tenkým řezacím kotoučem. Víc jsem si ale netroufal odřezat vzhledem k délce vypouzdření.

Sestava lodní šroub a kormidlo. Je to na fest, ale i v originálním návodu jsou šroub i kormidlo těsně za sebou.

Pracné bylo zejména sladit všechny délky a úhly.

Pouzdo kormidla je lepeno expoxidem, všimněte si jeho posunutí oproti originálu, jehož poloha je naznačena dvojitou svislou čarou.

Jen tak na zkoušku rozmisťuji potřebné agregáty do trupu.

Krabička sirek představuje přijímač (ten je ještě v Tornádu), brusná kostka zdroj (až podle ponoru se rozhodnu, jestli NiMH 6-ti článek nebo Pb), motor poznáte, vpravo je standardní servo Hitec HS-311 a vlevo regulátor Hitec EZX-R PRO.

Třetí, čtvrtá a pátá ruka. Prima zařízení za 100,- se hodí při pájení. Šetří prsty a peníze za mastičky na popáleniny...

V pozadí futrál na pilníky a kus parkety jako zdroj tvrdého dřeva na špalíky pro uchycení serva.

Ještě lepím smrkové přířezy a jdu spát.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pilot 24 - Dokumentace

Úvod

Pilot 24 - Opravdu naposled?