Den 6

Činnost 

  • Pokračujeme v plaňkování obšívky.

Dneska to celkem šlo z několika důvodů:

  • Mám nový Loctite.
  • Podědil jsem po panu Hockovi modelářské špendlíky a pár se mi jich podařilo sundat z nějaké nástěnky. Některé prošli generálkou, tedy byly očištěny a nabroušeny. Takže celé moje špendlíkové hospodářství čítá 14 kvalitních špendlajzů.
  • Na okraji Valašského Meziříčí sídlí firma, která vyrábí ocelová lana a hřebíky. Zajdu se tam zeptat, jestli nemají nějaký vhodný polotovar k výrobě špendlíků v podobě kalitelného drátu patřičného průměru.
  • Sehnal jsem dvoje chirurgické rukavice, budou se hodit na laminování.
  • Další u obrázků...

Nosníky (tady 2x5 mm) se dají celkem snadno nakroutit, pokud je nahřejeme opalovací pistolí. Stačí nahřát v délce, kde požadujeme zkroucení (tedy nikoliv lokálně) a postupně nakrucovat. Nahřívám dokud nezačnou znatelně vystupovat z dřeva léta. Vlhčit není třeba (alespoň nebylo).

Podobně můžeme před slepením předtvarovat lišty přímo na trupu, případně odstranit pnutí po slepení. Citlivé nahřátí pomáhá podstatně zkrátit dobu tuhnutí epoxidu. Jen ho nesmíte zahřívat jak já tak intenzivně, až začne pěnit, to se kolikrát rozlepí i hotový spoj. 😁

Celkový pohled na postup práce. Některé partie trupu nejsou zrovna ideální, snad to půjde dohnat tmelem a broušením.

Pár kvalitních špendlíků v akci. Mojí favorité jsou černí s kratším, extrémně tenkým hrotem.

Na těchto místech se supermoderní svěrka nechytala (výklopné čelisti sklouzávaly), ovšem klasický dřevěný kolíček nezklamal.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pilot 24 - Dokumentace

Úvod

Pilot 24 - Opravdu naposled?